perjantai 5. syyskuuta 2014

Huomenna lähtö

Lähtoon on aikaa kaksi tuntia, ei oikein nukuta. Kello on puoli kaksitoista, yöllä. Kirjoitan toistaiseksi tätä blogia melko livenä sillä vielä ollaan kiinni kodin wifissä. Vaikka on syyskuu ja Suomessa edelleen purjehduskelpoista keliä, tarkoitus olisi mennä Kroatiaan purjehtimaan viikoksi. Lähtö on huomenna 1:30 bussilla Tampereelta ja lento lähtee lauantai aamuna aikaisin 6:30 Helsingistä Norwegianin koneella suoraan Kroatiaan. Määränpää on Splitin kaupungin lähellä sijaitseva Trogir, jossa lentokenttäkin sijaitsee. Vene, Jenneau Sun Odyssey 439, on varattu Suomesta käsin venevuokraamosta, joka välittää veneitä Välimerelle ja Karibialle. Niin Karibialle sitten joskus, mutta käydään nyt ensin treenaamassa välimerellä.

Taustoista voisi kertoa sen verran että porukassa on yhteensä seitsemän purjehtijaa eräästä pursiseurasta. Kaikilla on purjehduskokemusta, sukupuolijakauma on melko tasainen. Allekirjoittanut omaa ainoana Trafin myöntämän kansainvälisen huviveneenkuljettajan lupakirjan ja matka ulkomaille on ensimmäinen, mutta silti turvallisin mielin ison veneen ruoriin, sillä onhan porukassa kokemusta. Ei siis mikään kostea viikko poikaporukassa. Lupakirja näyttää olevan melko pakollinen nykyään venettä vuokratessa, pelkkä Visa ei riitä. Kroatiassa vaadittiin jopa i merkintä eli euroopan sisävesisäännöstö pitää olla käytynä.

Valmistauduttu ollaan pitkin kevättä ja kesää pitämällä palavereita ja lueskelemalla tietoa erinäisistä lähteistä, kuten blogeista. Siinäpä syy tähänkin blogiin, jos joku vaikka tästä hyötyisi, kuten me olemme hyötyneet niistä muutamasta mitä googlella löysi. Silti kaikkeen ei voi varautua, kun ei oikein tiedä mihin on lähdössä. Vaikka katsoo sääennustetta, niin ei oikeastaan tiedä kuinka kylmä merellä tulee kun ukkoskuuro pyyhkii yli, niin siis välimerellä. Toinen on varustus, oma vene on tullut varusteltua sen verran hyvin että selviää melkein mistä tilanteesta hyvänsä, onhan sinne viety kesäksi useampi laatikollinen tavaraa, mutta miten vuokravene. Kerron kun tiedän. Suunnitelmissa on siirtyä joka päivä niin ettei samassa paikassa olla yhtä yötä enempää. Tämäkin oikeastaan siksi että viikko on melko lyhyt ja tarkoitus olisi kerätä enemmän purjehduskokemusta kuin tutustua historialliseen Kroatiaan, mitenkään väheksymättä sen ainutlaatuisuutta. Toisaalta jos joka päivä siirtyy, olisi mukava pitää siirtymiset lyhyinä, mutta toisaalta niin ei näe paljon eikä niitä mailejakaan kerry, pyrimme pitämään päivämatkat 20-30 merimailissa. Kovin tarkkaa reittisuunnitelmaa ei ole tehty, koska se tuskin pitää paikkansa. Yksi mihin on pyrkinyt jotenkin varautumaan on pahimmassa tapauksessa viikko ilman Internet yhteyttä. No kartat on padilla tallessa. Suunnitelma on kyllä ostaa huomenna joltain kioskilta prepaid-liittymä joka lievittäisi hieman vieroitusoireita ;)

Kassit pakattu ja kohta pitääkin jo soitella taksia linja-autoasemalle. Napataan loput porukasta matkalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti